HAAD

Modna Revija HUMA – tradicija moga kraja ponovno održana u Vijećnici

U nedjelju je u sklopu službenog programa BBI biznis foruma po drugi put izvedena glamurozna revija Adnana Hajrulahovića Haada u sarajevskoj Vijećnici.

Huma je naziv kolekcije visoke mode, kolekcije koja treba da ispriča dvojaku priču, priču o nama danas, urbanim i modernim i o nama jučer bogatim i ponosnim na ono što jesmo. Inspiracija za reviju je Huma, žena koja je spojila istok i zapad rodivši se, a životom ostala upamćena samo u jednom pasosu historije.

– Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednos BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo, izjavio je Adnan Hajrulahović Haad za medije.

Prvi put je ova revija izvedena također u sarajevskoj Vijećnici, krajem 2015. godine.

– Smatram da smo bogati onoliko koliko imamo jučer. Mislim da se odričemo mnogih bitnih stvari iz te tradicije samo zato što postaje popularno nešto drugo. Ideja je bila da napravim reviju koja ima historijsku konotaciju. Huma je unuka Sultana Bajezita II i unuka Stjepana Kosače. Ona je kćerka koja je rođenjem spojila Istok i Zapad, Evropu i Aziju. Huma je moja inspiracija, a ja sam želio da kroz lik Hume prikažem priču o tkanim materijalima, tkačama u Bosni, heklanju, keranju, vezu i tim finim stvarima koje nam daju vrijednost”, kazao je Adnan.

Svi eksponati sa revije su dostupni u HAAD prodajnom objektu u Importanne centru.