Adnan Hajrulahović HAAD

Trideset devetogodišnji BH modni dizajner, živi i radi u Sarajevu. Svoje kolekcije prezentirao je revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom Stefanu, Tirani i drugdje  pod vlastitim brendom HAAD, iza kojeg stoji vlastita produkcija.

više

Kolekcija "HUMA"

Huma je naziv kolekcije visoke mode, kolekcije koja treba da ispriča dvojaku priču. Priču o nama danas, urbanim i modernim i o nama juče bogatim i ponosnim na ono što jesmo. Inspiracija za reviju je Huma žena koja je spojila istok i zapad rodivši se a životom ostala upamčena samo u jednom pasosu istorije.

Kolekcija Huma ispletena je nitima finog prediva otkanog na razboju-stanu, ukrašena ručnim vezom i keranjem, protkana surmom, kičena filigranom s ciljem da izreče priču naših predaka našim jezikom i da se uklopi u okvir naše današnje estetike. Huma je i snovidjenje bosanske žene, ponosne i vrijedne u svom postojanju pričana kroz feredžu  kao simbol vremena i statusa. Feredžu koju smo odbacili pod teretom vremena a na modni način Huma će je vratiti iznova kao novu i nama prihvatljivu. Huma priča o nama danas i nama juče.

„Revija Huma by Adnan Hajrulahovic Haad je priča o tradiciji naših predaka kroz modernu prizmu vremena. I logičan je slijed poslije kolekcije/revije „San o Katarini Kosača“ kojom su 2008. godine otvoreni Dani kulture Europe u Bečkoj vijećnici.

video