Adnan Hajrulahović HAAD

Trideset devetogodišnji BH modni dizajner, živi i radi u Sarajevu. Svoje kolekcije prezentirao je revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom Stefanu, Tirani i drugdje  pod vlastitim brendom HAAD, iza kojeg stoji vlastita produkcija.

više

Adnan Hajrulahović HAAD

Trideset devetogodišnji BH modni dizajner, živi i radi u Sarajevu. Svoje kolekcije prezentirao je revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom Stefanu, Tirani i drugdje  pod vlastitim brendom HAAD, iza kojeg stoji vlastita produkcija.

Na samom početku svog dizajnerskog djelovanja istraživao je apstraktnu i konceptualnu modu, pripremao “Pret a porte“ kolekcije kao i "Ready to wear" kolekcije. Dizajnira sportsku modu, zanima se za industrijsku modu, ali fokus njegovog dizajna je na visokoj modi. Na BH modnoj sceni pionir je slobodnog i brendiranog pristupa modi. Učestvovao je u izgradnji mnogih BH modnih brendova kao i BH modne scene. Ne priznaje trend kao kategoriju i smatra da je potreba čovjeka da ide dalje i traži moderna i nova  rješenja  ali da ono što je  lijepo uvijek će biti lijepo.

Svoju modnu inspiraciju crpi iz bogate historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Njegovom revijom „San o Katarini“ 2008. godine otvoreni su dani kulture Europe u Beču u čuvenoj bečkoj vijećnici. Glumica Angelina Jolie posjeduje HAAD-ovu haljinu sa ove revije, inspirisanu srednjim vijekom i nesretnom sudbinom posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača.

Dobitnik je modnog priznanja AzianLinc za najboljeg dizajnera i dizajn u Taji svili 2005 godine.

Haad je jedan od rijetkih dizajnera koji ima i svoj prepoznatljivi audio logo, zahvaljujući suradnji sa muzičarem Mariom Zlatinićem i opernom pjevačicom, mezzosopranisticom Gordanom Topić.

U sklopu svoje sportske linije HAAD get a game dizajnirao je dres košarkaške reprezentacije BiH u kome je selekcija U16 osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Takodjer, dizajnirao je i bio službeni dobavljač sportske opreme za premijerligaše BIH u fudbalu: FK Sarajevo, NK Velež, NK Čelik i NK Radnik. Reprezentativci BIH u rukometu kao službenu opremu nosili su HAAD get a game brand, dok danas  HAAD sportsku opremu nose BiH reprezentacija u ritmičkoj gimnastici, te BiH reprezentacija ultra trkača BURT.

Godinama je bio modni urednik lifestyle magazina Magazine. Uredjuje modnu kolumnu na Muškom portalu. 

Dizajnirao je za mnoge velike korporacije.

Haad je sin zlatara i unuk krojača i frizera i smatra da su makaze i ljepota njegova genska simbioza.

Veliki je zaljubljenik u prirodu i smatra da je čovjek sretan u onoj mjeri koliko zadrži i očuva odnos sa prirodom i svijetom koji ga okružuje. Bavi se pisanjem i 2011 godine objavio je knjigu poezije „Tokovi tame“ a uskoro će svjetlo dana ugledati i njegov roman prvijenac.

U skladnom braku živi sa uspješnom BiH make up artisticom Editom Hajrulahović s kojom ima dvoje djece. Osim ljubavi, vezuje ih i partnerstvo u radu na osnaživanju brenda HAAD.